Λίστα αντικειμένων
Οι παπαρουνόσποροι δεν έχουν μόνο μια ήπια γεύση που τους καθιστά μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε μια ποικιλία πιάτων, αλλά προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Συχνά πασπαλίζονται πάνω από bagels, ψωμιά και κουλούρια, προσθέτοντας μια νόστιμη και τραγανή νότα.
Ο παπαρουνόσπορος έχει αρκετά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Περιέχουν πολλές φυτικές χημικές ενώσεις που έχουν βρεθεί ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση Η μοναδική αρωματική γεύση τους οφείλεται στα πολλά λιπαρά οξέα και τα βασικά πτητικά έλαια τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του καθαρού τους βάρους. Οι σπόροι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ελαϊκά και λινελαϊκά οξέα. Το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό, βοηθά στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και αυξάνει τα επίπεδα καλής HDL στο αίμα. Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, ευνοώντας το υγιές προφίλ λιπιδίων στο αίμα.
Ο εξωτερικός φλοιός των σπόρων της παπαρούνας είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. 100 γραμμάρια ακατέργαστων σπόρων παρέχουν 19,5 g ή 51% των συνιστώμενων ημερήσιων επιπέδων (RDA) ινών. Πολλές από αυτές τις ίνες έχουν μεταβολικά αδρανές περιεχόμενο που βοηθά στην αύξηση του όγκου της τροφής με την απορρόφηση νερού στο πεπτικό σύστημα και ως εκ τούτου, την ελάφρυνση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας.
Επιπλέον, οι διαιτητικές ίνες δεσμεύουν τα χολικά άλατα (ένα προϊόν της χοληστερόλης) και μειώνουν την επαναπορρόφησή τους στο παχύ έντερο. Συμβάλλουν έτσι σε μια περαιτέρω μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη, το παντοθενικό οξύ, η πυριδοξίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το φολικό οξύ. Πολλές από αυτές τις βιταμίνες λειτουργούν ως συμπαράγοντες στο μεταβολισμό του υποστρώματος, ιδιαίτερα του λίπους και των υδατανθράκων μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
Οι σπόροι παπαρούνας περιέχουν σε ικανοποιητικές ποσότητες ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Ο χαλκός χρησιμοποιείται στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο ψευδάργυρος είναι ένας συμπαράγοντας σε πολλά ένζυμα που ρυθμίζουν την ανάπτυξη, την παραγωγή σπέρματος, την πέψη και τη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών που βοηθούν στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί μαγγάνιο ως συμπαράγοντα για το σημαντικό αντιοξειδωτικό ένζυμο, την υπεροξειδική δισμουτάση.
Τέλος το ασβέστιο, μαζί με τον φώσφορο, παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας των οστών. Οι σπόροι παπαρούνας περιέχουν επίσης μαγγάνιο το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που προστατεύει τα οστά.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ
Προέλευση: Τουρκία