Το σινάπι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και εκτός από τη γνωστή μουστάρδα χρησιμοποιείται ως αφέψημα, ζωμός, αλεύρι, λάδι (σιναπόλαδο), έγχυμα, κατάπλασμα κ.ά. Το άσπρο σινάπι έχει διεγερτική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και δίνει μια αίσθηση ευεξίας. Καλό είναι οι υπερτασικοί όμως να το αποφεύγουν.
Για περιόδους «παγωνιάς» κάποιοι πρακτικοί συμβουλεύουν τη χρήση μέσα στις κάλτσες μιας πρέζας από σκόνη σιναπιού για να δημιουργηθεί υπεραιμία. Το σινάπι περιέχεται επίσης σε μερικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα, όπως αλοιφές και τσιρότα. Ο σιναπόσπορος χρησιμοποιείται σε καρυκεύματα καπνιστού κρέατος, κυνηγιού, ενώ εμπλουτίζει τη γεύση ξιδάτων αγγουριών, λάχανων, πράσινης ρέγγας και φιλέτου βοδινού.