Ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα ή τούρμερικ) είναι ένα από τα κύρια συστατικά της ινδικής κουζίνας, δίνοντας το χαρακτηριστικό του κίτρινο – χρυσαφί χρώμα στα φαγητά, αλλά και από τη Βόρεια Αφρική έως τη νότια ζώνη της Κίνας και την Ινδονησία στην Ανατολή. Χρειάζεται προσοχή όταν τον χειριζόμαστε γιατί το έντονο χρώμα του λεκιάζει πολύ εύκολα τα ρούχα και τα σκεύη στην κουζίνα.
Έχει πολύ καλή δράση στο πεπτικό σύστημα. Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, δερματικές και αναπνευστικές. Είναι κύριο συστατικό του κάρυ, της αγγλικής μουστάρδας και επίσης χρησιμοποιείται σε καρυκεύματα, τουρσιά, βούτυρο για λαχανικά και σε πιάτα με πουλερικά, ρύζι, ψάρι και αβγά. Συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο στομάχι.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Προέλευση: Sri Lanka
Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρ.: Πρωτεϊνες: 7,83γρ. -Φ.Ίνες: 21,10γρ -Υδατάνθρακες: 64,93γρ. Εκ των οποίων σάκχαρα: 3,21g - Λίπη: 9,88γρ. Εκ των οποίων κορεσμένα: 3,12gr Αλάτι:38mg