Η σόδα είναι μια χημική ένωση γνωστή και με τα ονόματα σόδα μαγειρικής, διττανθρακική σόδα και όξινο ανθρακικό νάτριο. Είναι λευκή κρυσταλλική σκόνη, συχνά όμως τη βρίσκουμε και ως λεπτή σκόνη. Απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα όταν αλληλεπιδρά με ένα οξύ ή με ένα υγρό, για αυτό και χρησιμοποιείται ως διογκωτικός παράγοντας στη μαγειρική, κυρίως στο ψήσιμο ζύμης. Επίσης η σόδα χρησιμοποιείται για να κάνει το κρέας πιο τρυφερό, ενώ αν την προσθέσουμε σε όσπρια που μουλιάζουν, τα κάνει πιο εύπεπτα και μειώνει τα αίσθημα του φουσκώματος μετά την κατανάλωσή τους.