Βιολογικό τσάι μάτσα
Βιολογικό τσάι μάτσα. Τι είναι το τσάι μάτσα ;
Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το μάτσα, είναι μια σκόνη πράσινου τσαγιού που παρασκευάζεται από αποξηραμένα φύλλα τσαγιού.
Έχει ελαφρώς πικρή γεύση και ζωηρό πράσινο χρώμα που προκύπτει από τα υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης των φύλλων. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των παραδοσιακών ιαπωνικών τελετών τσαγιού για αιώνες, αλλά πρόσφατα έγινε δημοφιλής και στην Ελλάδα λόγω των πλεονεκτημάτων του για την υγεία.
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δύναμη, το τσάι μάτσα έχει ακόμη περισσότερα οφέλη.
Να γιατί το τσάι μάτσα έχει ακόμη περισσότερα οφέλη
Όταν φτιάχνετε άλλες μορφές πράσινου τσαγιού, βάζετε τα φύλλα σε ζεστό νερό και μετά τα πετάτε. Όταν φτιάχνετε μάτσα, χτυπάτε τη σκόνη σε ζεστό νερό ή γάλα. Ως αποτέλεσμα, καταναλώνετε πραγματικά ολόκληρο το φύλλο τσαγιού όταν το πίνετε.
Τι γίνεται με την καφεΐνη;
Το τσάι μάτσα περιέχει περισσότερη καφεΐνη από το κανονικό πράσινο τσάι, αλλά δε σας προκαλεί έντονη υπερένταση όπως ο καφές. Μας αφήνει να νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια, αλλά και ήρεμοι.
Ιστορία του τσάι μάτσα
Η προέλευση του τσαγιού μάτσα χρονολογείται από τη δυναστεία των Τανγκ (7 μ.Χ. εως 10 μ.Χ.). Ο αρχικός τρόπος επεξεργασίας του τσαγιού μάτσα για μεταφορά κατά την εποχή των Τανγκ περιλάμβανε τη διαμόρφωση του σε τούβλα.
Για να παρασκευάσουν το τσάι μάτσα, έψηναν τα τούβλα και τα άλεθαν σε σκόνη. Συνδύασαν αυτή τη σκόνη με νερό και αλάτι. Το τσάι μάτσα πραγματικά απογειώθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σονγκ που ακολούθησε από τον 10ο έως τον 13ο αιώνα.
Η σκόνη μάτσα θα έφτανε στην Ιαπωνία το 1191 μέσω ενός Ιάπωνα μοναχού που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Κίνα. Έφερε μαζί του σπόρους τσαγιού μαζί με μεθόδους παρασκευής πράσινου τσαγιού σε σκόνη.
Οι σπόροι φυτεύτηκαν στο Κιότο. Το μάτσα θα παραγόταν μόνο σε μικρές ποσότητες και θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Μόνο οι ευγενείς έπιναν μάτσα.
Οι βουδιστές του Ζεν βρήκαν έναν νέο τρόπο για να καλλιεργήσουν το φυτό αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ιαπωνία. Μεγάλωσαν το φυτό στη σκιά.
Το ότι καλλιεργείται στη σκιά θεωρείται ότι είναι η κύρια πηγή των οφελών της πούδρας μάτσα.
Όταν οι Βουδιστές Ζεν χρησιμοποίησαν το τσάι μάτσα για να βελτιώσουν την εστίαση και τη διαύγεια, το τσάι μάτσα έγινε ένα τελετουργικό τσάι.
Ωστόσο, η χρήση του δεν περιοριζόταν στους μοναχούς. Το μάτσα χρησιμοποιούσε και το σογκούν. Όπως οι μοναχοί, ο σογκούν αναγνώριζε τα πρακτικά οφέλη του τσαγιού μάτσα και το έπινε πριν από τη μάχη.
Τον 12ο αιώνα, η μέθοδος του χτυπήματος της σκόνης τσαγιού σε ένα μπολ με ζεστό νερό έγινε δημοφιλής τρόπος παρασκευής τσαγιού μάτσα.
Μάτσα σε σκόνη γεύση & προφίλ
Οι χημικές ενώσεις της σκόνης μάτσα της δίνουν μια πλούσια γεύση που είναι αρχικά ποώδη και στυφή, αλλά ακολουθεί μια λεπτή γλυκύτητα. Υπάρχουν ξεχωριστές ποιότητες σκόνης μάτσα και η καθεμία έχει ένα συγκεκριμένο προφίλ γεύσης.
Εκτός από την κλασσική χρήση του με τον παραδοσιακό τρόπο για ρόφημα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στη μαγειρική. Βρίσκεται συνήθως σε αρτοσκευάσματα και γλυκά.
Οφέλη για την υγεία από το Βιολογικό τσάι μάτσα
Επειδή η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής τσαγιού μάτσα περιλαμβάνει το χτύπημα της σκόνης με νερό, καταναλώνετε περισσότερο από το τσάι σε σύγκριση με άλλες μεθόδους παρασκευής τσαγιού. Το αποτέλεσμα είναι να προσλαμβάνετε περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του.
- L-θεανίνη: Όπως όλο το πράσινο τσάι, το τσάι μάτσα περιέχει υψηλά επίπεδα l-θεανίνης. Η L-θεανίνη είναι ένα αμινοξύ που πιστεύεται ότι προσφέρει σημαντικά γνωστικά οφέλη.
- Αντιοξειδωτικά: Η σκόνη μάτσα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά.
Χρησιμοποιήστε τη σκόνη μάτσα ως μέρος ενός σχεδίου θεραπείας για παθήσεις όπως:
- Κακή συγκέντρωση:
Η l-θεανίνη στη σκόνη matcha μπορεί να είναι ευεργετική για τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης του εγκεφάλου σας.
- Άγχος
Η l-θεανίνη στη σκόνη μάτσα μπορεί να επιτρέψει στο τσάι μάτσα να λειτουργήσει ως αγχολυτικό.
Γλυκάνουμε για γεύση.
Αν είστε νέος στην παρασκευή του, μη διστάσετε να προσθέσετε μερικές σταγόνες σιρόπι σφενδάμου ή μέλι.
Χαλαρώστε και απολαύστε με αυθεντικό μάτσα στο σπίτι. Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και η μοναδική γήινη γεύση μάτσα είναι ακαταμάχητη. Ακολουθήστε μας στο Facebook για υπέροχες συνταγές με Τσάι μάτσα!