Tο άμυλο πατάτας είναι χωρίς γλουτένη, που σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως εναλλακτικό απλό αλεύρι χωρίς γλουτένη σε ορισμένες συνταγές.
Το άμυλο πατάτας είναι ένα συστατικό το οποίο εξάγεται από τα τοιχώματα των μορίων της πατάτας μέσα από μια εκτενή διαδικασία η οποία περιλαμβάνει πλύσιμο, βράσιμο και διαχωρισμό. Έχει λιγότερη γεύση από άλλα άμυλα. Χρησιμοποιείται επίσης ως πηκτικό σε σάλτσες, σούπες, κρέμες και σε ζύμες, για αλμυρά και γλυκά.
Το αλεύρι πατάτας χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού ως πρόσθετο με άλλα άλευρα ή ακόμα και μόνο του, σε κέικ & μπισκότα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηκτικό μέσο για να “δέσει” τις σάλτσες και τις σούπες. Το αλεύρι πατάτας διαφέρει από το άμυλο πατάτας και ως προς την γεύση αλλά και την παραγωγή τους.