Λίστα αντικειμένων
Το Βιολογικό μέλι Ελάτης Βανίλια παράγεται από την οικογένεια Σούκα στις πλαγιές του Χελμού. Το μέλι αυτό δεν συλλέγεται από τα άνθη αλλά από ένα μελίτωμα (ρητίνη) που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στο κορμό του μαύρου Ελάτου. Η εξαγωγή του μελιού είναι αρκετά δαπανηρή γιατί απαιτείται η καταστροφή των κηρυθρών. Η παράγωγη του είναι αρκετά μικρή και περιοδική ανά τα έτη.
Γεύση:
Ήπια γλυκιά γεύση λόγω των χαμηλών φυσικών σακχάρων με νότες καραμέλας. Ήπιο άρωμα ελάτου.
Θρεπτική αξία:
Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Χρώμα:
Ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Έτσι, το μέλι ελάτης από το Μαιναλο, Παρνωνα και Χελμο ξεχωρίζει λόγω των κρεμ ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του και λέγεται «Βανίλια Ελάτης». Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονα μελί χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό.
Κρυστάλλωση:
Λόγω τις χαμηλής φυσικής ποσότητας του σε σάκχαρα δεν κρυσταλλώνει καθόλου και είναι το μόνο με αυτή την ιδιότητα ανάμεσα στις υπόλοιπες ποικιλίες μελιού