Λίστα αντικειμένων
Γνωστό από την αρχαιότητα ως πανάκεια σε πολλές παθήσεις, καθώς και στην επούλωση τραυμάτων. Το φυτό ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη γιατί πίστευαν ότι διευκολύνει τον τοκετό, αυτός είναι και ο λόγος που στις αναπαραστάσεις της θεάς συνήθως την απεικόνιζαν στεφανωμένη με κλαδιά δίκταμου. Παλιά ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και ως το βότανο του 'έρωτα και της νεότητας' και πίστευαν ότι ενισχύει την ερωτική διέγερση. Στην εποχή του Μεσαίωνα, το δίκταμο έγινε διάσημο χάρη στην χρήση του στο διάσημο χωνευτικό λικέρ Benedictine. Γνωστό για την αιμοστατική του δράση, έχει παρατηρηθεί ότι τα πληγωμένα αγριοκάτσικα της Κρήτης, συχνά τρώνε δίκταμο προκειμένου να θεραπευτούν, ενώ υπάρχουν ιστορικές καταγραφές που αναφέρουν ότι πληγωμένα ελάφια από τοξότες, έτρωγαν δίκταμο και το βέλος υποχωρούσε από τη πληγή!
Πρόκειται για δυσεύρετο φυτό, από τα πιο σημαντικά μελιτογόνα, ιδιαίτερα γνωστό για την καταπραϋντική του δράση κατά του πόνου. Βρίσκεται μόνο στα πιο απόκρημνα βράχια των βουνών της Κρήτης και σε υψόμετρο περίπου 1400 μέτρα. Τέσσερα συγγενικά του είδη φύονται σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου και σε κάποια βουνά της Νότιας Ελλάδας. Το αυτοφυές δίκταμο είναι σπάνιο εύρημα και η συλλογή του εξαιρετικά δύσκολη. Τα τελευταία χρόνια αλλιεργείται. Χρήσιμα μέρη του αποτελούν τα χνουδωτά καρδιόσχημα φύλλα του και οι ιώδεις ανθισμένες κορυφές του.
Το δίκταμο έχει κάποιες σημαντικές ιδιότητες όπως:
-Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο.
-Καταπραΰνει από τον στομαχόπονο και την κολίτιδα.
-Είναι γνωστό για τις επουλωτικές του ιδιότητες. Ακόμα συστήνεται για απομάκρυνση μικροβίων από την στοματική κοιλότητα και την καταπολέμηση της κακοσμίας. Συστήνεται και σε ορισμένες δερματικές παθήσεις
Επίσης είναι διουρητικό, χολαγωγικό, εμμηναγωγό, αιμοστατικό, αναφέρεται ότι βοηθ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ