Λίστα αντικειμένων
Απολύτως φυσικό, ανεπεξέργαστο κρυσταλικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου αφρίνα.
Η λέξη «Αφρίνα» είναι η τοπική ονομασία για αυτό που είναι γνωστό ως Ανθός Άλατος ή Fleur-de-sel. Η αφρίνα παράγεται μόνο στις αλυκές Μεσολογγίου και ο λόγος για αυτό ειναι οι ιδανικές συνθήκες που επικρατούν. Η θάλασσα είναι ρηχή και ζεστή, ώστε να δημιουργείται απο μόνο του το αλάτι, ενώ ο κυματισμός είναι ελάχιστος, πράγμα που βοηθά στην κρυστάλλωση. Οι άνεμοι είναι μέτριας έντασης, ικανοί να στεγνώσουν την θάλασσα και να παρασύρουν τον αφρό, ενώ ο πυθμένας είναι ίσιος, χωρίς κλίσεις.
Η αφρίνα γεννιέται στην επιφάνεια των αλοπηγίων όπου, καθώς η θάλασσα στεγνώνει, δημιουργείται μια λεπτή κρούστα του πρώτου αλατιού. Σιγά σιγά, με την βοήθεια του ανέμου, η κρούστα αυτή θα παρασυρθεί και θα αποτεθεί σαν αφρός στις πλευρές των αλοπηγίων (εξού και η τοπική ονομασία “αφρίνα”). Στην συνέχεια, όταν αυτός ο αφρός στεγνώσει, συλλέγεται αποκλειστικά και μόνο με το χέρι από εξειδικευμένους εργάτες με ξύλινα εργαλεία· μια παμπάλαια τεχνική που ξέρουν αυτοί που την μαζεύουν. Η αφρίνα είναι η πρώτη συγκομιδή των αλυκών: μόλις τελειώσει το μάζεμα της, θα αρχίσει η συλλογή του αλατιού.
Χρήση: Στην μαγειρική αλλά και στην ζαχαροπλαστική.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ
Προέλευση: Ελλάδα
100% Φυσικό προϊόν
Χωρίς πρόσθετα
Χωρίς επεξεργασία