Το ρύζι καρολίνα είναι λευκό και μεσόσπερμο ρύζι που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα. Στη χώρα μας παράγεται κυρίως στα εδάφη της Μακεδονίας και κυρίως στις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Χρησιμοποιείται για διάφορα φαγητά, όμως είναι καταλληλότερο για σούπες και φαγητά φούρνου. Λόγω της ικανότητας του να απορροφά τα λίπη θεωρείται ιδανικό για πιλάφι που δεν θα στραγγιστεί. Χρειάζεται περίπου 13 λεπτά για να βράσει ενώ με 1-2 λεπτά παραπάνω γίνεται πιο μαλακό. Επίσης είναι κατάλληλο για φαγητά φούρνου.